top of page

Zdravé jídlo ve škole

Celý týden jsme si ve škole povídali o zdraví a hlavně zdravém jídle, o ovoci a zelenině, zkoušeli jsme si je poznávat na obrázku, ve skutečnosti, psát na tabuli, kreslit do Deníku do divočiny, prohlíželi jsme si trávicí ústrojí a četli o tom, jaké mají funkce jednotlivé orgány. A také jaké složení má strava nebo jak fungují vitamíny. Sledovali jsme i "nejzdravější" potraviny na světě v etnografickém kontextu. Víme, co dělá lidé z oblasti Středomoří, Indie, Číny nebo Japonska tak zdravými.

Vaříme ve škole zdravé jídlo

Ve čtvrtek dopoledne máme školu společně s předškoláky. Náš den od rána projasňovalo podzimní slunce a honil nás silný vítr. Cítili jsme ale všichni zvláštní nadšení. Předškoláci doslova křičeli radostí, že jsou poprvé ve "škole". A pro mě to byl moment ujištění, že skutečně všichni mají přirozenou touhu učit se, poznávat. Cítila jsem velkou odpovědnost, aby tato nesputaná radost nikdy ve škole nezmizela. A proto jsme si to téma o zdravém jídle prožili všemi smysly:

Začali jsme s poznáváním zeleniny hmatem, se zavázanýma očima. Předškoláci s Anežkou se chytili za ruce a předávali si poslepu řepu, cibuli, dýni.

Poznávání zeleniny hmatem

Pak jsme si zkoušeli psát na tabuli názvy zeleniny, kterou jsme poznali bez předlohy, na základě sluchové percepce.

Nácvik psaní na základě sluchové percepce

Ukazovali jsme si i druhy rýže bílou a natural, všichni předškoláci věděli, proč je natural rýže zdravější a také se rozhodli, že dnes do jídla, které si společně uvaříme dáme právě rýži natural. Zkoušeli jsme si ochutnat řasy kombu, které se v Japonsku přidávají do vařených pokrmů a jsou známy svými blahodárnými učinky na organismus.

Přestávka - jsme v pohybu

Po přestávce vyplněné svačinou, běháním, zpíváním a hraním jsme se přesunuli do lesa, kde jsme ještě trénovali zrakovou percepci a poznávali jsme písmena na kartičkách, také jsme zkoušeli vymýšlet slova, která začínají na námi vybrané písmeno.

Poznáváme písmena

A došlo i na poznávání číslic, a přiřazování počtu, tvoření posloupné číselné řady. V poloze která každému vyhovuje nejlépe.

Píšeme číslice

Z lesa jsme si přinesli dřevo na oheň a začali jsme s přípravou oběda. Všichni mohli vytáhnout své nože a dát se do práce.

Rozdělali jsme oheň a začali na olivovém oleji opékat cibulku a česnek, ale zjistili jsme, že vítr je tak silný, že dělat venku oheň, není bezpečné a mohl by možná vzniknout i požár. A tak jsme se přesunuli na terasu. Jídlo jsme dovařili na sporáku, ale chutnalo nám i tak a moc.

"Náš" oběd

Jíme, co jsme si uvařili.

A tím jsme uzavřeli naší čtvrteční školu, stále s nadšením.

Za tím vším bylo i cosi ještě cenějšího a hlubšího: radost ze skutečného přátelství, spontánní pomoc, když jeden z nás propadl panice, že na něj druzí nepočkají, citlivé a laskavé řešení konfliktu - to vše zvládly děti samy. Bez mého aktivního zásahu. Jen proto, že chtěly zachovat harmonii ve skupině, pomoci druhému se cítit dobře. Moc mě to dojalo a naplnilo pocitem smysluplnosti a vděčnosti, že naše děti už mohou školu zažívat JINAK.

Skutečná přátelství

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Zatím žádné štítky
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page